Απολαύστε το καλοκαίρι σαν να έχετε αδυνατίσει!

Καλοκαίρι!… η εποχή που ο ήλιος φοράει τις πιο ζεστές του ακτίνες, η διάθεση είναι στα καλύτερά της, η προσμονή των διακοπών δίνει ένα διαφορετικό νόημα στις ημέρες μας και η θάλασσα με τα γαλαζοπράσινα νερά της περιμένει να μας υποδεχτεί.

Μέχρι εδώ όλα μαγικά αλλά για ξανασκεφτείτε…Καλοκαίρι λοιπόν! λιγότερα ρούχα, τα περσινά με στενεύουν, πρέπει να κάνω ΔΙΑΙΤΑ-από αύριο θα τα κόψω όλα και τι κυτταρίτιδα είναι αυτή θεέ μου και πως θα βγω έτσι με το μαγιό να με δουν όλοι!!

Αν το καλοκαίρι σημαίνει μόνο τις πρώτες σκέψεις για σας, τότε είστε στον σωστό δρόμο για να το απολαύσετε. Αν όμως βρίσκετε τον εαυτό σας ανάμεσα στις δεύτερες σκέψεις, μάλλον θα χρειαστεί να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ζούμε πλέον στην εποχή που εικόνα παίζει κυρίαρχο και ίσως καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα τείνει να γίνει ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει δημοφιλία και αποδοχή από τους άλλους. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν βιώνουν ένα μεγάλο βαθμό άγχους με την εικόνα σώματός τους ακόμα και όταν το σωματικό τους βάρος δεν ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Στις γυναίκες το πρότυπο της πολύ ισχνής φιγούρας ενώ στους άνδρες ένα ιδιαίτερα μυώδες σώμα και η σύγκριση με αυτά τα πρότυπα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του ατόμου. Στις γυναίκες είναι πολύ πιο συχνή η αρνητική εικόνα σώματος έναντι των ανδρών και ο βασικός λόγος που συμβαίνει είναι ότι στην εφηβεία οι άντρες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές σαν δύναμη και αίσθηση υπεροχής ενώ οι γυναίκες σαν απόκλιση από τον μέσο όρο.

Η αρνητική εικόνα σώματος οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάκιστες διατροφικές επιλογές. Μέσα σε ένα αίσθημα πανικού, η λύση που θα δώσει μαγικό τέλος σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν το άτομο είναι η λέξη δίαιτα. Μια δίαιτα που παίρνει την μορφή της στέρησης καταργώντας γεύματα, τρόφιμα και απόλαυση. Όλα τα τρόφιμα παίρνουν την ταμπέλα του υγιεινού και του τροφίμου που παχαίνει με αποτέλεσμα η παραμικρή απόκλιση από την δίαιτα να σημαίνει αποτυχία. Τις περισσότερες φορές η στέρηση φέρνει ξεσπάσματα βουλιμίας και τύψεων που οδηγούν το άτομο σε ένα κύκλο άγχους, κακών διατροφικών επιλογών, τύψεων και απογοήτευσης. Σε επίπεδο ζωής το άτομο με αρνητική εικόνα σώματος μεταθέτει πράγματα απλά, καθημερινά όπως μια βόλτα με την παρέα σε θάλασσα ή πισίνα μετά την επίτευξη του στόχου βάρους χάνοντας από μικρές καθημερινές απολαύσεις μέχρι και ολόκληρα καλοκαίρια! Τις περισσότερες φορές η κακή εικόνα σώματος συνδέεται με χαμηλή αυτό-εκτίμηση, αρνητική ψυχική διάθεση, μειωμένη κοινωνικότητα και αποστροφή προς το σώμα.

Μια λύση σε όλα αυτά που αναφέραμε είναι να κρυβόμαστε μέσα στο σπίτι και στην θλίψη μας ελπίζοντας ότι κάποτε θα έρθει το μαγικό νούμερο στην ζυγαριά που θα μας λυτρώσει από τα βάσανά μας και η άλλη λύση είναι να αποφασίσουμε να αλλάξουμε στάση. Να περάσουμε από το να μπορούσα να τα κόψω τα παχάκια μου να ησυχάσω, στο αγαπάω τα παχάκια μου και θέλω αν μπορώ να τα βελτιώσω. Μια υγιής στάση απέναντι στο φαγητό χωρίς υπερβολές και στερήσεις αλλά με προγραμματισμό μπορεί σε βάθος χρόνου να μας βοηθήσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται όμορφα πράγματα προς τον εαυτό σαν αντίδραση στην κακοποιητική συμπεριφορά προς τον εαυτό και το σώμα. Ένας καφές με μια φίλη, ένα ξεχασμένο χόμπι και περισσότερος χρόνος για τον εαυτό είναι μια πολύ καλή αρχή.

Τέλος αν θέλετε να αλλάξετε την εικόνα σας θα πρέπει να ξεκινήσετε να ζείτε σαν να έχετε αδυνατίσει και όχι να περιμένετε να ζήσετε όταν θα αδυνατίσετε. Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι αγαπώντας το σώμα σας.

Δήμος Νικόλαος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

M.Sc. στην Διασφάλιση Ποιότητας

Master Practitioner σεΔιατροφικέςΔιαταραχές

DL Institute

Παύλου Μελά 11

Τηλ. 2321098005