Στρατιωτικές σχολές για “υπέρβαρα” παιδιά

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μαθήτριες της 3ης Λυκείου επισκέπτονται το γραφείο μου. Αυτό κάποιος θα μπορούσε να σκεφτει ότι είναι πολύ καλό ΑΛΛΑ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.ΑΝ είστε κορίτσι και θέλετε να εισαχθείτε σε στρατιωτική σχολή το βάρος σας ακόμα και αν είναι φυσιολογικό ίσως σας κοστίσει

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μαθήτριες της 3ης Λυκείου επισκέπτονται το γραφείο μου. Αυτό κάποιος θα μπορούσε να σκεφτει ότι είναι πολύ καλό, καθώς μια μαθήτρια σε αυτήν την ηλικία και τάξη νοιάζεται για την διατροφή της και για τις σωστές επιλογές που θα της επιτρέψουν  να έχει συγκέντρωση στο διάβασμά της και να διατηρήσει σταθερό βάρος σε μια χρονιά δοκιμασίας με πολύ άγχος, διαβασμα και καθιστική ζωή.
Όμως η αλήθεια βρίσκεται κάπου αλλού. Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι μας, τα παιδιά αναζητούν σίγουρες επιλογές και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κατι τέτοιο έως ένα βαθμό εξασφαλίζεται και από τις στρατιωτικές σχολές που αποτελούν και στοχο για πολλά κορίτσια.Ετσι λοιπόν οι μαθήτριες που φιλοδοξούν να διαβούν το κατώφλι εκτός από την βαθμολογία και τις εξετάσεις ιατρικές – ψυχοτεχνικά τεστ και αθλητικές εξετάσεις οφείλουν να πληρούν άλλη μια προυπόθεση… ο ΔΜΣ να είναι μεταξύ 22,5 και 18,5!!!! (Για τα αγόρια είναι μεταξύ 20 και 25)
Τι ακριβώς παει να πει αυτό??? Ο ΔΜΣ ή Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται απο την πράξη ΔΜΣ=Β/Υ^2 (βάρος δια ύψος στο τετράγωνο) όπου βάρος σε και ύψος σε μέτρα. Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
ΔΜΣ<19  Ελλιποβαρης
ΔΜΣ μεταξύ 19 και 25 Φυσιολογικό Βάρος
ΔΜΣ μεταξύ 26 και 30 Υπέβαρο
ΔΜΣ>30 Παχυσαρκία
Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ότι μας δίνει λανθασμένα αποτελέσματα για αθλητές. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί δυναμικά αθλήματα όπως ακόντιο -σφαίρα -πάλη -άρση βαρών απαιτούν μεγάλη μυϊκή μάζα.
Όμως η μυϊκή μάζα είναι πιο βαρια από το λίπος και σε τέτοια αθλήματα έναν παιδί που κάνει πρωταθλητισμό μπορεί να το χαρακτηρίσουμε λανθασμένα υπέρβαρο λόγω μεγαλύτερου βάρους από την αυξημένη μυϊκή μάζα.
Πάμε τώρα στο παράδοξο που συμβαίνει στις στρατιωτικές σχολές. Ο ΔΜΣ που απαιτείται είναι μεταξύ 22,5 και 18,5 δηλαδή ούτε κάν στα φυσιολογικά επίπεδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Έτσι τα κορίτσια αυτής της ηλικίας οδηγούνται σε δίαιτες που  πολλές φορές είναι εξαντλητικές και επικίνδυνες εφόσον δεν συμβουλευτουν κάποιον ειδικό. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αν τα παιδια της 3ης Λυκείου κάνουν δίαιτα για να πετύχουν τον στόχο τους αλλά γιατί πρέπει να εξαναγκάζονται άδικα να επιτύχουν ένα βάρος χαμηλό και να αποκλείονται παιδιά ακόμα και με φυσιολογικό βάρος,
Πιστεύω ότι όσοι είναι γονείς και έχουν κορίτσια αλλά και αγόρια που θέλουν να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές ζούνε αυτην την πραγματικότητα και απορούν…μαζί τους και γω αλλά εδώ είμαστε Ελλάδα και ο Καιάδας μάλλον υπάρχει ακόμα για μερικούς που αποφασίζουν σε αυτον τον τόπο.
Δήμος Νικόλαος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Άφησε ένα μήνυμα