
Hamburger ή αρακάς;
– ποια είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό ;
Α) Το hamburger είναι πιο νόστιμο
- Β) Ο αρακάς είναι πιο υγιεινός και έχει περισσότερες βιταμίνες
- Γ) Το hamburger παχαίνει
- Δ) Το hamburger μολύνει περισσότερο το περιβάλλον
Στοιχηματίζω ότι η περισσότεροι διαλέξατε το Α και το Β και δεν θα διαφωνήσω μαζί σας αλλά η απάντηση Δ, είναι που μας ενδιαφέρει σήμερα και θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς οι διατροφικές συνήθειες μας επηρεάζουν το περιβάλλον και τον πλανήτη.
Όταν καταναλώνουμε ένα hamburger θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
- Η κατανάλωση κρέατος παράγει 9 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ ότι η κατανάλωση αρακά
- Τα ζώα παράγουν μεθάνιο με την αναπνοή τους και με τα κόπρανά τους ενώ τα φυτά παράγουν την ημέρα οξυγόνο
- Τα συσκευασμένα βιομηχανικά τρόφιμα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν συσκευαστούν διανεμηθούν και έτσι ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον
- Η συσκευασία των τυποποιημένων πρόχειρων φαγητών (fastfood) δημιουργεί περισσότερα απορρίμματα και μόλυνση
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά προβλήματα και όμως επηρεάζεται από την διατροφική μας συμπεριφορά :
- Η παραγωγή κρέατος και προϊόντων αυτού συνεισφέρει ετησίως από 4,6 έως 7,1 δισεκατομμυρίων τόνων αεριών του θερμοκηπίου που αντιπροσωπεύει το 15-24% των συνολικά εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον
- Τα λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια επιβαρύνουν μέχρι και 15 φορές περισσότερο το περιβάλλον. Άρα όταν τρώμε τρόφιμα τα οποία δεν είναι στην εποχή τους σημαίνει ότι καταναλώνεται ενέργεια για την αποθήκευση τους σε ψυγεία οπότε έμμεσα συμβάλλουμε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος
- Τα συσκευασμένα βιομηχανικά τρόφιμα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν συσκευαστούν διανεμηθούν
Για να πάμε παρακάτω, θα πρέπει να βάλουμε στην κουβέντα μας τον όρο οικολογικό αποτύπωμα με τον οποίο εννοούμε την απαραίτητη έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, ώστε να διατηρηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο σημερινό επίπεδο. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές ρύπων-άρα και οι εκπομπές CO2- και η απόθεση των απορριμμάτων. Σήμερα λοιπόν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται να έχουμε 1,5 γη για να καλύψει τις ανάγκες μας. Δηλαδή το ταμείο είναι μείον και ο πλανήτης εξαντλείται καθημερινά. Η Ελλάδα ήταν 20η ανάμεσα σε158 χώρες με βάση το οικολογικό της αποτύπωμα.( θυμίζω ότι μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα σημαίνει μολύνω περισσότερο)
Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι γιατί το περιβάλλον πρακτικά είναι το σπίτι μας και ότι κ αν κάνουμε στο τέλος όλα γυρνάνε σε μας:
- Υπερθέρμανση του πλανήτη = ακραία καιρικά φαινόμενα
- Πυρκαγιές και καύση δασών = διοξίνες στο πιάτο μας
- Μεταλλαγμένα τρόφιμα = αλλεργίες
- Κατανάλωση κρέατος, fast food = παχυσαρκία, καρκίνος
- Μη φυσική παραγωγή τροφίμων = Νόσος των τρελών αγελάδων
- Εξάντληση φυσικών πόρων = πόλεμοι για κατοχή τους
- Παραγωγή τροφίμων για βιοκαύσιμα = κόσμος που πεινάει
- Σπατάλη τροφίμων = μείωση εισοδήματος, οικονομική κρίση
- Παχυσαρκία = καταναλώνουμε περισσότερο, άσκοπα και μολύνουμε περισσότερο όταν θέλουμε να κινηθούμε αφού χρησιμοποιούμε περισσότερο οχήματα
Η απάντηση σε μια διατροφή φιλικότερη προς τον πλανήτη και με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα λέγεται και πάλι Μεσογειακή Διατροφή.
- Τα τρόφιμα που παράγει η γη και έχουν μικρό οικολογικό αποτύπωμα βρίσκονται στην βάση της
- Λιγότερο κρέας + όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες σημαίνει λιγότερη μόλυνση
- Καταναλώνω τρόφιμα στην εποχή τους σημαίνει όχι θερμοκήπια, όχι λιπάσματα, όχι ψυγεία δηλαδή λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους
- Καθημερινή φυσική δραστηριότητα σημαίνει λιγότερο αυτοκίνητο, λιγότερο ασανσέρ, λιγότερα καύσιμά και λιγότερο CO2
- Παίρνουμε τις περισσότερες βιταμίνες από τα τρόφιμα, δεν τρώμε χημικές ουσίες και δεν μολύνουμε
- Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα (φαστ φουντ) σημαίνει λιγότερη ενέργεια για να παραχθούν και λιγότερα υλικά όπως χαρτί-ξύλο για την συσκευασία τους.
Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο καθένας μας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του για να σωθεί ο πλανήτης. Πάντα μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και σωστές επιλογές στο φαγητό σημαίνει υγεία και ένα πιο καθαρό περιβάλλον.