Οι απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις που μας έθεσε το περιοδικό ser-free

 

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

 

Είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία για το σχήμα και βάρος του σώματος που οδηγεί σε βλαβερές συμπεριφορές.

 

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται;

 

Η πιο κρίσιμη ηλικία είναι η εφηβεία. όπου συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα και ιδιαίτερα των κοριτσιών. Ο χώρος της μόδας με τα ανορεκτικά πρότυπα, το ανταγωνιστικό περιβάλλον του σχολείου, η κακή εικόνα σώματος  και η ενθάρρυνση των εφήβων να κάνουν δίαιτες για να έχουν τέλειο σώμα είναι μερικοί μόνο παράγοντες που μπορεί να παρασύρουν μια έφηβη κοπέλα.

 

Τα άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα τους ;

 

Δυστυχώς τα άτομα που πάσχουν τις πιο πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους. Στην Νευρική ανορεξία για παράδειγμα θα πάνε στον διαιτολόγο για να κάνουν δίαιτα και στην Βουλιμία επίσης αντί να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τους εμετούς θα ζητήσουν διαιτολόγιο πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα λύσουν το πρόβλημα τους.

 

 

Το συγκεκριμένο θέμα είναι μήπως λίγο ταμπού ;

 

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να ζητήσει βοήθεια όσο και να την έχει ανάγκη. Φανταστείτε ότι τα βουλιμικά άτομα πρέπει να αποκαλύψουν στον διαιτολόγο ότι κάνουν εμετούς μετά το φαγητό κάτι που μπορεί να μην το ξέρει ούτε η οικογένεια ή ο σύζυγος αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.

 

Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διατροφικές διαταραχές ;

 

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστούν τόσο πιο εύκολα μπορούν να θεραπευτούν. Για την σωστή αντιμετώπιση απαιτείται βοήθεια από γιατρό, ψυχολόγο και διαιτολόγο.

 

Ο διαιτολόγος που μπορεί να βοηθήσει ένα τέτοιο άτομο;

 

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει ο διαιτολόγος είναι να διαγνώσει αν ένα άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή ή πληρεί άτυπα κάποια κριτήρια των διαταραχών. Να ενημερώσει και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας και όχι να δώσει δίαιτα. Η προσέγγιση είναι ιδιαίτερη και επικεντρώνεται:

  • στην σωστή σίτιση,
  • στην εικόνα σώματος,
  • στους τρόπους παρεμπόδισης εκκαθαριστικών συμπεριφορών όπως ο εμετός,
  • στην αλλαγή συμπεριφορών,
  • διαχείριση συναισθημάτων που πυροδοτούν υπερφαγία,
  • διόρθωση λανθασμένων απόψεων πάνω στο φαγητό

 

Η δίαιτα προκαλεί διατροφική διαταραχή

 

Η δίαιτα από μόνη της δεν προκαλεί την διαταραχή αλλά τις περισσότερες φορές είναι ο παράγοντας που θα την ξεκινήσει. Η στέρηση, οι λανθασμένες απόψεις κάποιες τροφές, η καταπάτηση φυσιολογικών αντανακλαστικών όπως η πείνα και ο κορεσμός είναι κοινά και στην δίαιτα αλλά και στις διατροφικές διαταραχές. Γι’ αυτό η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται ήπια, σεβόμενοι το σώμα μας, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και υπό την καθοδήγηση πτυχιούχου διαιτολόγου που εξασφαλίζει ότι η υγεία μας δεν μπαίνει σε κίνδυνο.

 

Το τεύχος μπορείτε ηλεκτρονικά να το διαβάσετε στην τοποθεσία:

http://issuu.com/serfree/docs/teuxos_27

2 Απαντήσεις στο “ser-free τευχος 27”

  1. Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

  2. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να είναι οι εαυτοί τους, να λάμπουν με ευγνωμοσύνη και χαρά όταν η αγάπη είναι στο δρόμο τους. Και τελικά δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη δύναμη; Στα μάτια ενός παιδιού γίνεστε η πηγή της χαράς, που θα σας ανυψώνει στην ειδική κατηγορία του τρυφερού δημιουργού ζωής. Μπορεί να πιστεύετε ότι η μηλόπιτά σας έχει μόνο ζάχαρη και μπαχαρικά. Ένα παιδί είναι σοφότερο – με την πρώτη μπουκιά, ξέρει ότι αυτό το ξεχωριστό πιάτο είναι η ουσία της αγάπης σας.

Άφησε ένα μήνυμα