Στον τομέα της διατροφής κάποιος μπορεί να πει την κουβέντα ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Οι πληροφορίες πλέον χείμαρρος που μπορεί να σε παρασύρει, τα άρθρα άπειρα για κάθε θέμα και οι αρθρογράφοι και οι ειδικοί ξεπηδούν από κάθε γωνιά, αφού πάνω στο φαγητό… όλοι ξέρουν. Στις παρακάτω σειρές θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να αναφερθώ σε 5 μύθους που πολύ εύκολα περνάνε στην καθημερινότητα μας και ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε!

  • Λεμόνι, μέλι και κανέλα κάθε πρωί και αδυνατίζεις, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αποτοξινώνει και ένα σωρό άλλα καλά!

Το σίγουρο είναι ότι και τα 3 υλικά είναι από τις αγαπημένες μου τροφές και είναι θρεπτικότατες. Ο μύθος δεν αφορά την θρεπτικότητα αλλά τις ιδιότητες που του προσάπτουν. Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι ο συνδυασμός τους συμβάλει στην απώλεια βάρους. Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια που ξοδεύει το σώμα μας στην διάρκεια της ημέρας και δεν έχει καμία σχέση με ένα κοκτέιλ θρεπτικών τροφίμων. Αν κάθεσαι όλη μέρα την ημέρα μην περιμένεις να φτιάξει ο μεταβολισμός σου! Τέλος η αποτοξίνωση είναι μια λέξη που δεν έχει καμία επιστημονική βάση όπως την λένε μερικοί. Τα όργανα νεφρά, συκώτι δέρμα και πνεύμονες φροντίζουν καθημερινά για την αποτοξίνωση μας και έτσι ευτυχώς δεν περιμένει από μας, το σώμα μας. Οπότε μην περιμένετε να ζήσετε 100+ χρόνια απλά αν σας αρέσει, συνεχίστε το …κακό δεν κάνει!

  • Το αλάτι Ιμαλάϊων είναι κατάλληλο για υπέρταση!

Μέγα λάθος! Το ροζ αλάτι είναι ορυκτό αλάτι που είναι 97,5% χλωριούχο νάτριο όπως και το κοινό αλάτι. Το χρώμα του οφείλετε σε οξείδιο του σιδήρου. Και ένα τεράστιο μείον του είναι η απουσία Ιωδίου που έχει το δικό μας θαλασσινό αλάτι. Συμπέρασμα το αλάτι Ιμαλαϊων είναι αλάτι που πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο από 1 κ. γλυκού ημερησίως και φυσικά ακατάλληλο για υπέρταση. Πιο πιθανό είναι να μπερδευτείτε και να κάνετε αλμυρό το φαγητό παρά κάποιο όφελος.

  • Τρώω χωρίς γλουτένη γιατί είναι τοξική για μένα και με παχαίνει!

Όταν κάποιος έχει δυσανεξία, το μόριο της γλουτένης είναι τοξικό και καταστρέφει τις λάχνες του εντέρου οπότε δεν μπορούμε να απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Όποιος νοσεί πρέπει να κάνει ελεύθερη γλουτένης δίαιτα. Φανταστείτε ότι 20 γραμμάρια κανονικού αλεύρου  φτάνουν για να μολύνουν έναν τόνο αλεύρου χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη ή περισσότερη γλουτένη δεν έχει καμία διαφορά αφού οι νοσούντες πρέπει να τρώνε μηδενική γλουτένη. Δεδομένο είναι ότι η γλουτένη δεν παχαίνει, απλά όποιος δοκιμάζει να μειώσει την γλουτένη από το διαιτολόγιο, αποφεύγει πάρα πολλά τρόφιμα λόγω της παρουσίας της σε αυτά και με αυτόν τον τρόπο καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και έτσι εξηγείται ενδεχόμενη απώλεια βάρους.

  • Λάχανο, κρεμμύδι και πιπεριά προκαλούν κατακρατήσεις!

Αυτά τα λαχανικά κάνουν ακριβώς το αντίθετο από κατακράτηση,  καθώς εκτός από αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο ρυθμίζοντας την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα μας. Το νάτριο και το αλάτι μπορεί να είναι υπεύθυνα για κατακρατήσεις ενώ το λάχανο το κρεμμύδι και η πιπεριά μας βοηθάνε να τις αντιμετωπίσουμε. Προσοχή απλά στα άτομα που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου γιατί μπορεί να νιώσουν ενόχληση στο έντερο μετά από την κατανάλωση τους

  • Η σοκολάτα με στέβια δεν παχαίνει!

Πρώτον η γλυκύτητα σε αυτές τις σοκολάτες προέρχεται από άλλες γλυκαντικές ύλες όπως πολυόλες και κάτι ελάχιστο από στέβια. Δεύτερον  έχει 497 θερμίδες στα 100 γραμμάρια ενώ η σοκολάτα γάλακτος εκεί 550 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια άρα είναι σχεδόν ίδιες θερμιδικά. Τρίτον η ύπαρξη γλυκαντικών υλών αποσκοπεί στην μικρότερη αύξηση του ζαχάρου και όχι τόσο στον περιορισμό της ενέργειας. Και τέταρτον η λέξη παχαίνει πρέπει να καταλάβουμε ότι αφορά συνολική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό  και όχι σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Serfree.

Δήμος Νικόλαος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc.

Άφησε ένα μήνυμα