Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι θα σας βοηθήσουν να περάσετε ακόμα πιο ωραία τις γιορτές σας :
- Ένα κόκκινο αυγό προσφέρει 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, 5 γραμμάρια λίπους και 220 γραμμάρια περίπου χοληστερόλης. Ακόμα και για αυτούς που έχουν χοληστερόλη επιτρέπονται 4-5 αυγά την εβδομάδα.
- Για όσους νήστεψαν την Σαρακοστή, η μαγειρίτσα ή μια κρεατόσουπα είναι η ασφαλής μετάβαση στην κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών
- Ένα μέτριο πιάτο μαγειρίτσα αποδίδει περίπου 600 θερμίδες
- Προτιμήστε το κατσίκι γιατί το αρνάκι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος
- Αντιμετωπίστε το γιορτινό τραπέζι σαν ένα μπουφέ ξενοδοχείου. Έχετε στην διάθεσή σας ένα πιάτο από το σερβίτσιο και άπειρες επιλογές. Οπότε συγκεντρώστε αυτά που θέλετε να φάτε, από την αρχή στο πιάτο σας και μην τσιμπολογάτε από πιατέλες
- Συνοδέψτε το κυρίως πιάτο με λαχανικά, σαλάτες αλλά και ρύζι ή πατάτες φούρνου ή ψωμί . Έτσι θα χορτάσετε πιο νωρίς χωρίς να φτάσετε στην υπερβολή
- Χρησιμοποιήστε ρίγανη και λεμόνι στα ψητά σας διότι αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό σας.
- Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση πασχαλινών εδεσμάτων όπως μαγειρίτσα, τζιγεροσαρμάδες και αρνί σε άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες
- Το αλκοόλ που ρέει άφθονο αυτές τις μέρες πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με προσοχή. Πρώτη επιλογή το κρασί και το μέτρο πρέπει πάντα να υπάρχει.
- Μια φέτα τσουρέκι 40 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 140 θερμίδες περίπου.
- Την δεύτερη μέρα η επιλογή του φρικασέ είναι μια καλή λύση για να συνδυάσουμε το κρέας με λαχανικά.
- Την Τρίτη μέρα επιστρέφουμε στις διατροφικές μας συνήθειες. Η επιλογή κάποιου λαδερού ή οσπρίου φαντάζουν ιδανικές λύσεις
Και για να μην ξεχνιόμαστε το καλοκαιράκι πλέον είναι πιο κοντά σας, για να έχετε ένα επιπλέον κίνητρο να φάτε σωστότερα και να χάσετε ότι βάρος σας χάρισε το γιορτινό τραπέζι.
Καλές Γιορτές
Δήμος Νικόλαος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.