Μαντέψτε ποιο τρόφιμο σας δίνει καθημερινά την περισσότερη ποσότητα αλατιού και βάζω στοίχημα ότι θα χάσετε!!!

Πολλοί θα είπατε η αλατιέρα, άλλοι θα είπατε το τυρί, τα λουκάνικα, οι ελιές, και η πίτσα και όμως ενώ έχετε δίκιο η απάντηση σας είναι λανθασμένη. Το τρόφιμο που σας δίνει το περισσότερο αλάτι είναι το ΨΩΜΙ!!!

Ναι πολύ καλά διαβάσατε, το ψωμί, γιατί ενώ ένα λουκάνικο ή μια πίτσα έχει περισσότερο αλάτι σε ποσότητα, το ψωμί όμως περιέχει σημαντική ποσότητα κρυμμένου αλατιού που δεν την υπολογίζουμε.Μάλιστα αν λάβετε υπόψιν ότι κάποιος στην διάρκεια της ημέρας καταναλώνει 5 με 6 φέτες ψωμί ημερησίως μπορεί να πάρει σχεδόν 4 γραμμάρια αλάτι καθημερινά μόνο από το ψωμί ενώ τα 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα είναι η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και όπως καταλάβατε οι περισσότεροι από εμάς τρώμε καθημερινά ψωμί και όχι λουκάνικα οπότε μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στην ομιλία του κυρίου Μαράκη Γεώργιου PhD, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ στην ομιλία του για τις δράσεις του ΕΦΕΤ για την μείωση πρόσληψης αλατιού στην ημερίδα «Δώσε γεύση χωρίς αλάτι» που διεξήχθη το Σάββατο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

efet-alati-kardia-660Κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για το αλάτι.:

  • Το αλάτι σχετίζεται τεκμηριωμένα με υπέρταση, οστεοπόρωση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα πράγμα που το κάνει έναν ύπουλο φίλο στο τραπέζι μας.
  • Στα ευρωπαϊκά κράτη η μέση πρόσληψη αλατιού είναι 8-11 γραμμάρια την ημέρα και πιθανότερο στην χώρα μας να ξεπερνάμε και τα 12 γραμμάρια την ημέρα.
  • Η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να καταναλώνουμε όχι περισσότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα δηλαδή σχεδόν ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως
  • Στις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων θα συναντήσουμε την λέξη αλάτι ή την λέξη Νάτριο. Η λέξη Νάτριο μπερδεύει τον καταναλωτή καθώς για να υπολογίσει την περιεκτικότητα σε αλάτι πρέπει να πολλαπλασιάσει επί 2,5 την τιμή του Νατρίου.
  • Σε έρευνα του ΕΦΕΤ βρέθηκε ότι οι Έλληνες συνήθως δεν χρησιμοποιούν την αλατιέρα στο πιάτο τους όταν έχει μπει αλάτι στο μαγείρεμα. Επίσης αν και καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα του αλατιού πιστεύουν ότι δεν καταναλώνουν πολύ αλάτι.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το φαγητό έξω από το σπίτι έχουν πολύ αλάτι αλλά πολύ προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ψωμί όπως αναφέρθηκε στην αρχή στα δημητριακά πρωινού που δεν τα υποψιαζόμαστε, σε κύβους (ζωμούς), σάλτσες και στα τυριά..
  • Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν σαφέστατα μικρότερες ποσότητες αλατιού από ένα ενήλικα και τα βρέφη δεν χρειάζονται καθόλου.
  • Ο αποκλεισμός του αλατιού δεν αποτελεί την λύση στο πρόβλημα, αλλά η ήπια προσαρμογή προς το λιγότερο, έτσι ώστε να προσαρμοστούν οι γευστικοί μας κάλυκες και να αποδεχτούμε την αλλαγή. Ιδιαίτερα επικίνδυνος μπορεί να είναι ο αποκλεισμός του αλατιού στις εγκυμονούσες καθώς μπορεί να δημιουργηθεί έλλειψη Ιωδίου που είναι σημαντικό για την νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου και στους νεφροπαθείς όπου η αποφυγή του Νατρίου μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία.
  • Αν ένα τρόφιμο στα 100 γραμμάρια έχει 1,5γρ. αλάτι (0,6 γρ. Νατρίου) είναι υψηλό σε αλάτι. Από 0,3-1,5γρ. αλατιού έχει μέση περιεκτικότητα και από 0,3 γρ. αλατιού( 0,1γρ. Νατρίου) και κάτω χαρακτηρίζεται χαμηλό σε αλάτι. Πάντα προσοχή στην συνολική ποσότητα τροφίμου που καταναλώνετε τελικά.
  • Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το αλάτι στην ζωή μας είναι να τρώμε φρέσκα τρόφιμα και όχι συσκευασμένα, να μην βάζουμε πολύ αλάτι στην κατσαρόλα, να αποφεύγουμε τους κύβους, να διώξουμε οριστικά την αλατιέρα, να ξεπλένουμε ελιές και τυριά για να φεύγει ένα μέρος από το αλάτι, να χρησιμοποιήσουμε μυρωδικά, που άφθονα μας δίνει η ελληνική γη, να περιορίσουμε το φαγητό εκτός σπιτιού και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα αρτοπαρασκευάσματα πλούσια σε αλάτι.

Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε θα πούμε ότι σε μετρήσεις του ΕΦΕΤ βρέθηκε ότι το ψωμί ολικής έχει λιγότερο αλάτι από ότι το λευκό και επιπλέον υπάρχει συνεργασία ΕΦΕΤ και αρτοποιών ώστε σταδιακά να υπάρχει μια μείωση της τάξης του 30% στην προσθήκη αλατιού στο ψωμί.

Γι ‘αυτό λοιπόν την άλλη φορά που θα πείτε φάγαμε ψωμί και αλάτι σκεφτείτε το διπλά!

Δήμος Νικόλαος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Πηγές:

http://endocrine.gr/index.php/component/k2/item/67–εγκυμοσυνη-και-θυρεοειδησ

http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Salt_report_%20with_abst.pdf

http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/salt.pdf

http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/Alati_20_09_2011.pdf

Άφησε ένα μήνυμα